eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3MTM1NTIwODgsImV4cCI6MTcxMzU1NTY4OCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiIxMjRCOTA3NEVGOUNDQzc4QkM4ODhBNjFGN0UyRkE1MiIsImlhdCI6MTcxMzU1MjA4OCwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.jJjxwdGQyQaAnLZNTlCESlwZiwnN5r5DbkOwVlRvigNgKPjJ6gMStDmwDRXya7GeS4BAF4xMH0mU2tizAiTwJPnqI8xhr-LzR369cG79OV0aKXXKzhxCy50mnvg1hLGFoYJMRg2VoueN5X08hAwhysdpSQUPoBGTtvE4qChcZqyVjKsSkXb6eZDYOIZQe1n51xRkKQZ-BOjgbnMbB5g2EQd3EpG_e-OVUWgiMmkIpKEO6KkVceuY8FY_VX19Yevn01fUfM861e5OYHBLmnjq2SCtyaL3Uvp5JKWG0K3WacEmMsEeeBwrR60O7w3xE9nhEAOGYn4deFhMjP8H2GgD-A

Aktualności

08.07.2015

Warzywne newsy

Jakie właściwości kryją w sobie warzywa?

KALAFIOR

Kalafior jako członek rodziny kapustowatych charakteryzuje się wysoką zawartością siarki, która według naukowców chroni przed nowotworem okrężnicy. Stanowi również bogate źródło witaminy C odpowiedzialnej za naszą tkankę kostną i chrzęstną. Co ciekawe, zjadając 100 g surowego kalafiora dostarczamy więcej kwasu askorbinowego (wit. C) niż wynosi zalecane dzienne spożycie. Pamiętajmy, że podczas gotowania doprowadzamy do degradacji części witaminy C, ale i tak jej zawartość pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania.

Kalafior jest niskokaloryczny (100 g dostarcza zaledwie 31 kcal) i bardzo sycący. Jedzenie kalafiora sprzyja podczas zrzucania nadprogramowych kilogramów i utrzymania smukłej sylwetki. Jednakże wysoka zawartość błonnika może niejednokrotnie powodować wzdęcia. Jeśli chcemy usprawnić trawienie kalafiora, powinniśmy sięgnąć po takie przyprawy jak czosnek, kminek, kolendra, estragon, liść laurowy koper włoski.

Jak prawidłowo gotować kalafior?

1. Oddziel różyczki od łodygi
2. By oczyścić kalafior z małych owadów namocz różyczki w słodkiej lub kwaśnej wodzie
3. Nie wyrzucaj łodygi! – jest jędrna i soczysta, dlatego idealnie nadaje się do sałatek lub zup
4. Po namoczeniu wrzuć kalafior do wrzącej i osolonej wody i gotuj zaledwie kilka minut
5. Nie gotuj kalafiora pod przykryciem! Obecność związków siarki, wydzielającej się podczas gotowania powoduje pogorszenie smaku potraw.
6. Miękkość kalafiora sprawdzaj widelcem
7. Gdy jest już ugotowany wyjmij go łyżką cedzakową. Gorący najlepiej smakuje z bułką tarką a chłodny idealnie nadaje się do sałatek.

BROKUŁY

Brokuły to źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, PP, E i karotenu. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Wzmacniają odporność i pobudzają apetyt.

PAPRYKA

Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarczy mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Zapewni nam więc piękną cerę, o zdrowym odcieniu. Wsparta przez wit. C zwolni proces powstawania zmarszczek. Ponieważ zawiera również rutynę, jest nieoceniona, gdy masz kruche naczynka krwionośne.

Papryka zielona obfituje w kwas foliowy. Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości i seksapilu.

Papryka żółta także dostarczy witaminę E. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny (przeciwutleniacz, należący do barwników karetonoidów), które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.

Warzywne newsy
Warzywne newsy

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się!